Vyše 150 vodákov z troch krajín absolvuje tohtoročný splav rieky Poprad

06.07.2005 Celý región

Stará Ľubovňa 6. júla (TASR) - Takmer 160 vodákov zo Slovenska, Poľska a Česka sa prihlásilo na XVI. ročník Medzinárodného rodinného splavu po rieke Poprad z...
Stará Ľubovňa 6. júla (TASR) - Takmer 160 vodákov zo Slovenska, Poľska a Česka sa prihlásilo na XVI. ročník Medzinárodného rodinného splavu po rieke Poprad zo slovenského mesta Stará Ľubovňa do poľského Noweho Saczu.

Ako prvých privítali v Starej Ľubovni 56 účastníkov zo susedného Poľska, dnes sa k ním pridajú rodiny z Česka a Slovenska.
Trasa splavu meria takmer 100 kilometrov a vodáci ju zdolajú v troch etapách. \"Prvú etapu zo Starej Ľubovne do Čirča štartujeme vo štvrtok ráno. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov nebude na slovenskej strane cieľ jednej, ale hneď dvoch etáp. Druhá, piatková, povedie z Čirča a skončí sa v Sulíne. Hoci začíname i končíme na slovenskej strane, meandre, ktoré vytvára rieka Poprad, zasahujú aj na poľské územie, \" uviedla pre TASR Marta Hanečáková z Centra voľného času v Starej Ľubovni, ktoré je organizátorom podujatia.
Osobitosťou medzinárodného splavu je orientácia na rodiny. Na štarte sa pravidelne schádzajú rodičia prípadne aj starí rodičia s deťmi či vnúčatami. Na začiatku školských prázdnin ponúka splav deťom i rodičom nevšedné zážitky. Tradičným mottom podujatia je \"Maj úctu k duši svojho dieťaťa\". Stretávajú sa na ňom skalní, akými sú napríklad rodiny Malachovská, Poperníková či Gondeková zo Starej Ľubovne, ale aj úplní nováčikovia. Na šestnástom ročníku ich bude asi 40, pričom najviac 22 nových vodákov je zo Slovenska. Všetkých čaká tradičný krst Neptúna vodou a bahnom z rieky Poprad.
Hanečáková dodala, že v cieli jednotlivých etáp sú pripravené sprievodné podujatia - medzinárodný futbal, country večer, rýchlostné vodácke preteky z Plavča do Čirča.
Záverečná tretia etapa splavu je na programe v sobotu a nedeľu. Účastníci ju využijú podľa vlastných predstáv na spoznávanie historických a prírodných zaujímavostí prihraničnej oblasti Poľska.
 

Vyberte región

mark